Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

Så väljer du rätt bild

Det är ofta lättare sagt än gjort att välja rätt bild. Förhoppningsvis kan vi göra det iallafall lite enklare för dig med dessa fem knep.

1. Välj bilder som visar upp dig

Fotografierna ska visa vem du är, vad du står för och vem du riktar dig till.

2. Använd människor i bilderna

I många fall är de bästa bilderna de med människor i. Bilder med en människa, som tittar från kameran, låter läsaren identifiera sig med bilden. En människa som tittar in i kameran representerar någonting.
Folk som dina läsare kan identifiera sig med är en god idé. En ung målgrupp ger ett bättre känslomässigt svar på unga motiv, och vice versa.

3. En känsla skapar band

Bilder som ger en känsla som säkerhet, tillit, stabilitet eller handlingskraft är mer effektiv än ett landskap som bara är vackert. Ofta taggas bilderna med sådana värdeord.

4. Kvalitet är allt

Publiken är kräsen. En bild med låg upplösning eller för hård kompression, för grynig eller urvattnade färger sorteras bort av publiken – tillsammans med resten av artikeln. Det gäller även bilder som känns klichéartade eller daterade.

5. Håll en röd tråd

Hoppa inte planlöst mellan olika sorters stilar. Färg, filtrering, utsnitt, foton eller illustrationer – håll dig konsekvent.

Johannes Oscarsson

Sex mobilkameramissar – och tre bra grejer

Mobilkameran är ett fantastiskt verktyg som alltid är med, och moderna telefoners bilder kan verkligen vara användbara. Undvik bara de klassiska fallgroparna.

Vanliga fel i kommunikation på sociala medier

Vare sig du är nybörjare eller erfaren kommunikatör är det inte dumt att kolla in klassiska misstag som görs i kommunikation på sociala medier. Rätt vad det är hittar du en fälla att undvika.